Légúti betegségek tünetei

A légúti betegségek tüneteit okozhatják vírusok (adeno-, rhino- és a parainfluenza vírusok), amelyek a légutak nyálkahártyájában szaporodnak.
A légúti betegségek tünetei irritálhatják az orrüreget, tünetei az orrfolyás és nátha. A légúti betegségek azonban nem kizárólag az orrüregre terjedhetnek ki.

A légúti betegségek kórokozói a garat nyálkahártyáján keresztül is behatolhatnak a szervezetbe.
Ilyenkor alakul ki torokgyulladás, pharingitis. A légúti betegségek kórokozóival szemben fontos szerepe van a manduláknak (orrmandula, garatmandulák).

Légúti betegségek tünetei

Légúti betegségek tünetei

Ha a légúti betegség tovább terjed, akkor a vírusok a gégebemenet, illetve a hangszálak gyulladását is okozhatják.
Gyermekeknél kialakulhat az ugató köhögéssel társuló krupp. A nyálkahártya-duzzanat és a fokozott nyáktermelődés jelentősen rontja az orrmelléküregek szellőzését, illetve a termelődő váladék sem tud kiürülni az arc- és homloküregből.
Ez a két tényező együttesen növeli a bakteriális felülfertőződés kockázatát, ami aztán az arc-, illetve homloküreg gyulladásához (sinusitis) vezethet.
A légcső és a hörgők gyulladása általában vírusos eredetű megbetegedés következménye, amely a légcső-, illetve hörghurut képében jelentkezik.

A légúti betegségektől tüdőgyulladás (pneumonia) is kialakulhat. A kórokozók általában belégzés útján jutnak be az alsóbb légutakba, ahol megtelepednek, és szaporodni kezdenek, gyulladásos folyamatot indítanak be.
A tüdőgyulladás kialakulására számos tényező hajlamosíthat, pl. vírusos légúti betegségek, a dohányzás, krónikus tüdőbetegségek.

Jellemző tünetek

A légúti betegedések nagyobb részéért vírusok is okozhatják. Vírusos eredetre utal általában a nyálkahártyák erős vérbősége, nem, vagy csak mérsékelten megnagyobbodott regionális nyirokcsomók, inkább száraz ingerköhögés.

Bakteriális fertőzés esetén az általános tünetek dominálnak (láz, fejfájás, hányás) bő orrváladék képződés.
A felső légúti betegségek rossz közérzettel kezdőzhetnek.
A kezdeti tüneteket láz is kísérheti. Nátha esetében jellemző az orrfolyás, torokgyulladásnál a garatképletek vörössége, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, valamint a nyaki nyirokcsomók fájdalmasan duzzanata.
Légúti betegségek során a bakteriális fertőzés következtében tüszős mandulagyulladás is kialakulhat, a mandulákon megjelennek fehéres pontszerű gennycsapok.
Effajta légúti betegségek esetén igen rossz közérzetet tapasztalhatunk, nyelési problémák, erős fájdalom és magas láz is kísérheti.

A légúti betegségekre jellemző, hogy a légúti betegségekben szenvedő betegek, éjszaka hajlamosak hangosan horkolni. Kellemetlen szájízt és szájszagot is tapasztalhatunk. Száraz, kínzó köhögés, illetve rekedtség is felléphet. Fokozódó légúti betegségek esetén hangszálait is megtámadhatják a kórokozók és gyengül a beszédkészség “suttogva képesek beszélni”, esetleg rövid időre elmehet a hangjuk.

Javasoljuk, hogyha légúti betegségben szenved ön is akkor keressen fel minket
és próbálja ki a Kiss Lukács Géniusz díjas sóinhalátorát a
Mini Szanatórium1 kerámia sóinhalátor készüléket.
Szabaduljon meg a gyötrő légúti allergia és légúti asztma betegségektől!

Print Friendly